VolkerWessels Materieel & Logistiek:
VWML is sinds 2014 logistiek ketenregisseur voor het industriële bouwproces van MorgenWonen, het prefab woningbouwconcept van VolkerWessels waar in 1 dag een woning wordt opgeleverd. VWML bedient als logistiek dienstverlener/materieeldienst zo’n 1400 projecten voor de Bouw- en Infra en de Telecomsector. Daartoe heeft VWML een innovatief bouwlogistiek concept ontwikkeld genaamd “de BouwHub”.
De BouwHub is een locatie aan de rand van een stad of stedelijk gebied waar alle benodigde bouwmaterialen naar toe worden gebracht. Vanuit de BouwHub wordt het totale logistieke proces van de bouwketen (van leverancier tot bouwplaats) gemonitord en gecoördineerd. Leveranciers kunnen op de BouwHub zonder wachttijden lossen. De leveringen worden vervolgens geconsolideerd tot dagproductiepakketten en worden op de meest slimme manier naar de bouwprojecten in de binnensteden vervoerd.
Uit studies die vooraf aan dit project zijn uitgevoerd in samenwerking met TNO, hogescholen en universiteiten blijkt dat De BouwHub de volgende besparingen realiseert:
- 69% minder ritten naar de bouwplaats
- vollere vrachtwagens, met een beladingsgraad van 40% naar 90%
- een stijging van arbeidsproductiviteit van 39%
- 68% minder CO2– en NOx-uitstoot
Binnen het Living Lab zal VWML haar bouwhub demonstreren en verder verbeteren. Daarnaast ontwikkelt VWML een logistieke hub die de organisatie en het vervoer van medewerkers en materieel van en naar de bouwplaats verzorgt.
ELEO Technologies
ELEO Technologies is ontwikkelaar van batterijpakketten op maat voor verschillende vervoerstoepassingen. Binnen het project richt ELEO zich op het ontwikkelen van een batterij oplossing voor bouwmachines. Het doel is een breed toepasbaar batterijontwerp te ontwikkelen dat in staat is kleine (<5 ton) en middelgrote graafmachines te elektrificeren. Binnen het Living Lab zal ELEO een prototype batterijpakket ontwikkelen en inbouwen in een graafmachine. In de eerste helft van 2023 beoogt ELEO de graafmachine te testen en te optimaliseren binnen het Living Lab.
Hoogwerkt
Hoogwerkt biedt als verhuurbedrijf van bouwmaterieel een deelconcept aan voor hoogwerkers. Het bedrijf heeft in de afgelopen jaren slimme telematica toegepast op haar machines en de overstap gemaakt van loodzuuraccu’s naar lithium-ion. Met deze innovatieve ontwikkelingen realiseert het bedrijf een grote efficiëntieslag in de omgang met (duurzame) energie en het werkproces op de bouwplaats.
Hoogwerkt zal binnen het project een pilot uitvoeren voor de toepassing van haar hoogwerkersconcept op (binnenstedelijke) bouwplaatsen. Daarmee beoogt het bedrijf haar machines te optimaliseren om tot een zo kostenefficiënt en duurzaam mogelijk concept te komen.
DENS
DENS heeft een emissieloos aggregaat ontwikkeld, dat elektriciteit opwekt op basis van de vloeibare waterstofdrager Hydrozine. Hydrozine (mierenzuur) maakt het mogelijk om grote hoeveelheden waterstof op te slaan en te transporteren in RVS of kunststof verpakkingseenheden. In het aggregaat wordt de Hydrozine terug omgezet naar waterstof en vervolgens in elektriciteit door een conventionele brandstofcel. Op deze manier kan waterstof op een gebruiksvriendelijke en veilige manier worden toegepast als emissieloze en duurzame energiebron. Doordat het volledige proces onder lage temperaturen plaatsvindt, ontstaan geen schadelijke stoffen zoals fossiele CO2, zwaveloxides, stikstofoxides of fijnstof. Bovendien is het aggregaat volledig fluisterstil.
DENS werkt binnen het Living Lab aan de doorontwikkeling van haar Hydrozine aggregaat tot energiehub, waar andere methodes voor energieopwekking en -opslag ingeplugd kunnen worden (zonnepanelen, windmolens, mobiele batterijsystemen). Met die ontwikkeling wordt de inzetbaarheid van het Hydrozineaggregaat als ruggengraat van de bouwplaats versterkt.
Technische Universiteit Eindhoven
De faculteit bouwkunde binnen de TU/e werkt binnen het project aan het energiehuishoudingsvraagstuk op de bouwplaats. De TU/e onderzoekt welke vormen van duurzame energie aangesloten kunnen worden voor toepassing op de bouwplaats. De organisatie voert daartoe pilots uit met haar “GEM-Tower”, een energiehub die nu nog bedoeld is voor festivalterreinen en die verschillende (duurzame) energiebronnen aanboort en beschikbaar maakt voor festivalactiviteiten. Het doel van de TU/e is om de resultaten uit de onderzoeken met de GEM-Tower te vertalen voor toepassing op de bouwplaats.